Posts

City Hall Terneuzen

Name: 
Jaap Bakema Study Centre
City: 
Rotterdam
Country: 
The Netherlands
Category: 
Public space
Contents: 

Bakema and his office Van den Broek en Bakema designed the new town hall of Terneuzen as a meeting point. It is situated between the old city and the new districts and it sits against the dyke overlooking the sea and the Westerschelde estuary. Because of its bold and sculptural concrete architecture it acts as a point of orientation for the citizens of Terneuzen while connecting the various elements of the larger environment (old and new, sea and land, government, administration and community). The architecture is reminiscent of infrastructural engineering works that serve and protect, rather than the representation of authority. The spatial lay-out of the building is like an upward going spiral; by way of a split-level system public and ceremonial spaces are connected with the offices of the administration.

Bakema calls the building an 'open structure', because of the interrelationships between the building as a democratic representation of the city and the larger community and because of the concrete structure that opens up at the top of the building awaiting future appropriation.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.